2007. augusztus 23., csütörtök

Workshopok folyamatban / Workshops in process

Már lassan 2 hónapja Kambodzsában vagyok, ahol egyik nap szalad a másik után. Eléggé el vagyok foglalva a munkámmal, ami főként kérdőívezést és interjúzást jelent. Vajon eredményes a fejlesztési folyamat amit az emberi jogok területén végzünk? A tapasztalataimról a tartózkodásom végén riportban kell beszámolnom, ami a monitorozási folyamat része. Már most érzem, hogy durva folyamatok vannak, nehéz megoldást találni a problémákra, főként azért, mert a nemzetközi fejlesztés is olyan mint a piac, verseny jellemzi. A különböző szervezetek európai és amerikai adófizetők pénzéből szükséges programokat valósítanak meg, de sajnos az itteni kormány azoknak segít, akik a legtöbbet fizetik. Ezzel párhuzamosan pedig a helyi khmer emberek elkényelmesednek és csak várják a külső segítséget. Természetesen vannak kivételek, nem szabad általánosítani, de sok esetben tapasztalható ez a passzivitás.

Megható volt a legutóbbi találkozás a lakossággal 2 Kampot környéki pagodában, ahol az előadáson nagy számban jelentek meg tanárok, mohamedán lakosok, a lakóközösségek vezetői, és önkéntes támogatók is.



2 months already left. Time flies. I am busy with my job in the field of "Providers and Clients Rights". I do pre and post tests before and after workshops and try to check if the information have gone through. Usually we invite teachers, pagoda memberes also mohamedan people, village cheafs to take part at the workshops and hope that they'll dissiminate the information.


Buddhának készítenek ajándékot.


Vének tanácsa

Nincsenek megjegyzések: