2008. március 7., péntek

Noéh Anna festőművész / artist

Anna nénihez látogathattam el, és csodálatos beszélgetésben tölthettünk el együtt körülbelül 4-5 órát. Montreálban a tél még mindig karmai között tartja a természetet, nem engedi bontakozni a rügyeket, viszont ez méginkább lehetőséget ad meghitt beszélgetésekre.
Anna nénit a Magyar Házban, bibliaórán ismertem meg. 1957 óta él Montreálban. Beilleszkedése történetét mesélte el: hogyan boldogul egy magyar művész az Új Világban? Ahogy eddig itt majdnem mindekit - akiket eddig megismerhettem - Isten őt is vezette, támogatta. Valahogy mindig sikerült kapcsolatba kerülnie azokkal, akik segítségével kibontakoztathatta tehetségét, becsatlakozhatott különböző galériákhoz, s többnyire az eszkimókról készült alkotásai egyre ismertebbek lettek az évek során. A leggyakrabban Pangnirtungba látogatott el, de egy alkalommal Alaszkában is járt. Összesen 11 alkalommal utazott fel északra az eszkimók életmódját tanulmányozni. Képén pangirtungi gyerekek láthatóak.


A festőművész képeinek száma talán 1000 körül lehet, de a számot ő sem tudja pontosan. Sajnos sok az olyan festménye, amelyekről nem tudja, hogy kihez kerültek, mert a galériák nem adhatnak ki információt erre vonatkozóan. Az alábbi képen egy eszkimó családot láthatunk.


A fiatalasszonyok parkában hordják gyermekeiket, amíg azok kicsik. A sajátos viselet sokféle színben pompázik.




Az eszkimók, kifejezetten a férfiak fő tevékenységét a vadászat jelenti. Többnyire fóka, hal és caribu az áldozat. Az északi nomád élet nagyon zord. Főleg télen, amikor a sátrakat felváltják a hókunyhók. A híres Hudson's Bay Company (HBC), mely Észak-Amerika legöregebb kereskedelmi vállalkozása, jelen van Pangirtungban, évente 1-2 alkalommal hatalmas mennyiségű élelmiszert visznek fel hajóval, mely az ott élő népeknek is elérhetővé teszi a "fejlett világ termékeit" a sok hasznos dolgon kívül a cukrot, kólát, dohányt és az alkoholt is :-(
Ahová a civilizáció hirtelen beteszi a lábát, abból nem sok jó származik!


Köszönjük szépen Anna néninek a csodálatos festményeket és a tapasztalatokat amelyeket mindig örömmel oszt meg!

I had an opportunity to spend about 4-5 hours with Anna Noeh, artist. She was born in Budapest and immigrated to Montreal in 1957. Her main interest is the life of eskimos. She travelled up to the north 11 times and created about 1000 pictures. Her artwork became very popular nowadays. I thank Her so much that she shared all of her experiences with me. I did a wonderful travel with in the Past up to the North.
Article

Nincsenek megjegyzések: