2007. szeptember 9., vasárnap

Megkezdtük a Fókuszcsoportos beszélgetéseket / FGD started

A múlt héten Kampot környékén 5 fókuszcsoportos beszélgetést szerveztünk. A kérdőíves felméréshez képest sokkal többet megtudtam a lakosokról a beszélgetések során. Már a kérdőívezés és a workshopok során is éreztem, hogy az emberek nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy a véleményüket kérdezik. Sok esetben félénkek, de az idő amit velük töltünk és a rendszeres visszatérés sokat segít.
Az emberek többsége sajnos nem ismeri a jogait amelyeket érvényesíthet ha egészségügyi ellátásra szorul, bár ösztönösen cselekedve elég sokan mégis boldogulnak, a nehéz helyzet ellenére nem keseregnek - az állami rendszerben kevesen bíznak mert az orvosok nem segítenek,ha a beteg nem tud fizetni -. Szerencsére nem minden, de sok esetben így van. A támogató háttérhálózat nincs kiépítve, nincs kihez fordulni a panasszal. A betegek általában ugyanazon orvosok magánrendelőibe kényszerülnek s akár állataik, földjük eladása révén sokat fizetnek gyógyulásukért.

Velük beszélgettünk az egyik FGD alkalmával Kampotban.

Focus Group Discussions started last week around Kampot. Compared to the pre-post tests I understood much more discussing issues face to face with clients who are not sutisfied with public survices. They can not get good treatment without payment and the supporting mechanisms are not built up yet. Of course they do not know the technical expressions but they know their rights still if it is difficult to exercise. Of course in public facilities with the same doctors everything is easy.

During FGD in Kampot

Az alábbi képen a hölgyek a kis üzletből tartják fenn magukat, édességet, vizet, tisztítószereket árulnak, és a betérőknek ételt készítenek. Hozzájuk csak minden szervezés nélkül tértünk be csoportos beszélgetésre, mert úgy gondoltuk, hogy néha tehetünk kivételt azzal, hogy nem a falu vezetője által leszervezett közösségeket keressük fel. Sajnos a falu vezetői, aki korábban már részt vettek a workshopon, nem adták tovább az információt a lakosoknak, pedig ez lett volna a feladatuk. Eddig senki nem hallott azokról a folyamatokról, amelyek zajlanak a Human Right Education területén.


In the picture above these ladies are the owners of the little shop. We had discussions with them and other neighburs about their satisfaction toward health sector in Cambodia.

A fiú délelőtt 11 órakor tért be a helyre. Nem kérdezte mit csinálunk, nem kapcsolódott be a beszélgetésbe. Szalmakalapja mögül megfigyelt bennünket.


The boy came in around 11 am. Did not ask anything, just was hiding behind his hat.

Nincsenek megjegyzések: