2007. szeptember 17., hétfő

Utolsó fókuszcsoport / The last focus group discussion

A hétvégét megelőzően, szeptember 14-vel lezárultak a worksopok és a fókuszcsoportos beszélgetések is. Utoljára Kampong Thomban voltunk, és a megtartott workshopok vonzáskörzetében próbáltunk kapcsolatba lépni a lakossággal. Kíváncsiak voltunk, hogy a falu vezetői megtartották-e szavukat és informálták-e a környékbelieket, de alapvetően az emberek véleményére voltunk kíváncsiak az egészségügyi helyzettel kapcsolatban. Körülbelül 1-1,5 órát beszélgettünk 8-10 lakossal. A legtöbb esetben szúrópróba szerűen választottuk ki őket, néhány esetben viszont a falu vezetője előre leszervezte a találkozót. Érdekes, hogy a szervezett találkozókon az emberek ugyanúgy nem tudtak a lezajlott emberi jogi képzésekről. A falu vezetői annak ellenére, hogy tudták hogy jövünk, mégsem tájékoztatták a lakosokat, pedig ez lett volna a dolguk. Érdekes ez a határtalan passzivitás. A megoldás valószínűleg a khmer nép mentalitásában van elrejtve. A beszélgetések nagyon hasznosak voltak. Alapjában véve semmi meglepő dologgal nem szembesültem, de jó volt bizonyítékokat gyűjteni a feltételezéseinkre.

A kisfiú épp injekciót kap. Az alábbi épp egy leszervezett helyszín volt, és az egyik út menti cölöpös ház alatt egy önkéntes egészségügyi ellátó szolgálatot teljesít. A gyermekmérleget a Unicef-től kapták, a gyógyszereket pedig a rendelőből.


During the last focus group discussions, a Village Health Volunteer is doing her job. The medicine came from the Health Centre, the scale is from Unicef. Unfortunately the responsible people did not dicceminate the information for the community. These people new that we were going to come and still did not know anything about the workshops which were held 2-3 weeks ago.
Now we know that 2-3 weeks is not enough to pass the information on. The only question is, how much time we need for that?

A beszélgetések után este egy nagyon kellemes helyre mentünk vacsorázni, ami a rizsföldekre épült.

We had dinner in this restaurant bilt above the paddy field.

Palacsintához hasonló tésztát ettünk. Sós tészta volt, fűszeres marhahússal töltve. Friss zöldségeket kaptunk mellé. Nagyon finom volt.

That was something like a pancake, but solted and vagatable one with beef.

A képen a Sophea, aki Kampong Thomban dolgozik a GTZ irodában, és Dr. Yathy Yath, aki az egyik munkatársam. Reggel 6 órakor a magánklinikáján kezd, majd 8-ra berohan dolgozni a GTZ irodába, délután 5-kor pedig vissza a klinikára, ahol még este 8-ig ügyeletet tart. Sokan bíznak benne, magas szaktudással rendelkezik. Általában mi is hozzá rohangáltunk Silkével, ha bármi problémánk volt.

It is Sophea the new GTZ worker for Kampong Thom and Dr. Yathy Yath my workmate in Phnom Penh.

Nincsenek megjegyzések: